Ny som chef

Ledarskapsutbildning för dig som är ny som chef

Det kan vara svårt att välja rätt ledarskapsutbildning när du är ny som chef. Det finns många utbildningsföretag och alla kan se bra ut, på ytan. Det är först när du tittar lite närmare på t ex innehåll, upplägg och recensioner som du får en bra bild av kvaliteten på utbildningen. Grejen med att ha blivit chef är dock att du oftast inte har tid att sätta dig in i ett program i detalj. Här kommer därför några tips till dig som ska välja utbildning.

Vad vill du främst lära dig?

Ta dig en ordentlig funderare på vilka kunskaper du först och främst har behov av att fylla på kunskapsbanken med. Ledarskapsområdet är brett och innefattar en mängd olika inriktningar. Se till att den ledarskapsutbildning du väljer har det fokus som du söker. Självklart ska utbildningen vända sig till dig som är ny som chef, men även här finns olika vägval. Det finns utbildningar som t ex fokuserar på: coachning, grupputveckling, att leda chefer, att hålla medarbetarsamtal mm. Oftast har du behov av en bred ledarskapsutbildning när du är ny som chef. Se då till att utbildningen verkligen tar upp många områden; från att leda andra till grunderna i arbetsrätt.

Kontrollera vilka som är målgruppen för ledarskapsutbildningen

Varje ledarskapsutbildning ska visa några rader om vilka som är den avsedda målgruppen. Det är viktigt att du kontrollerar detta, så att de andra som går utbildningen är på ungefär samma nivå som du. Det blir mycket bättre diskussioner då. Sedan blir ju förstås inriktningen på utbildningen annorlunda, beroende på om målgruppen är för dig som är ny som chef eller för dig som är erfaren, vilket gör att denna punkt är mycket bra att kolla upp.

Notera vad som är helt nytt och vad som är bekant

Det är inte ovanligt att vissa delar i en utbildning är bekanta för dig. Du kanske redan har hållit ett medarbetarsamtal, eller varit del i en konflikt. Notera dessa bekanta delar i utbildningens innehåll som du känner igen, och försök tänka ut några situationer som du kan ta med dig som exempel under utbildningen. Det kommer att vara en stor hjälp för dig att utvecklas vidare inom just dessa områden. De delar som du inte känner igen och som är helt nya för dig kommer du att behöva var extra vaken på. Var beredd på att lyssna extra intensivt och tveka inte att ställa frågor om något känns vagt eller svårt att förstå.

Ledarskapsutbildning och dess dokumentation

Hur hanterar utbildaren kursdokumentationen? Får ni ta del av den i förväg eller får ni se den först när ni är på plats? Här gör arrangörerna lite olika, men vi brukar se till att mejla ut dokumentationen i förväg, så att du har en chans att bläddra igenom den. Det brukar vara uppskattat och blir en bra förberedelse inför din ledarskapsutbildning.

IRL eller online

Vill du helst gå ledarskapsutbildningen på plats i utbildningslokalen, eller fungerar det att vara med på distans? Ibland har du inget val. Vid sjukdomssymptom måste du stanna hemma och vara med på distans, men om du kan välja, vilket väljer du? Vad skulle ge dig allra mest? För många är en utbildning en investering i både pengar och tid, så det är klokt att ta sig en funderare på vilket alternativ som du föredrar. Ibland kan det vara bättre att skjuta på utbildningen tills du kan gå den IRL.

Tidigare kursdeltagare

Att läsa vad tidigare kursdeltagare tyckte om en ledarskapsutbildning är rena rama guldgruvan. De utbildningar som har många fina recensioner är de som är bäst. Så enkelt är det bara. Läs därför igenom vad deltagarna tyckte och titta gärna på deras titlar, om det finns angivet. Det ger en god indikation på målgruppen som har valt utbildningen.

Posted in Arbetsrätt